بیت‌تورنت چیست ؟

بیت‌تورنت یا BitTorrent یک پروتکل به اشتراک‌گذاری فایل است که توسط برام کوهن در سال ۲۰۰۱ ایجاد گردید. با استفاده از این پروتکل می‌توان حجم بسیار بزرگی از اطلاعات و فایل‌ها را بدون نیاز به هزینه برای تامین منابع سخت‌افزاری و تنها با استفاده از منابع موجود روی سیستم کاربران متعدد به اشتراک گذاشت.

بیت‌تورنت

در پروتکل بیت‌تورنت کاربران با ایجاد ارتباط‌های مستقیم و متعدد یا Peer-to-Peer، فایل‌های مورد علاقه‌ی یکدیگر را با هم به اشتراک می‌گذارند. تنها بخش مرکزی مورد نیاز برای ایجاد هماهنگی میان کاربران که با هزینه‌ای اندک قابل پیاده‌سازی است، Tracker نام دارد. ایجاد بیت‌تورنت با این اصل که هر دانلود کننده، همزمان با دانلود، آپلود نیز انجام می‌دهد شکل گرفته است.

بر خلاف سیستم‌های متمرکز برای دانلود فایل، هرچه تعداد کاربران بیت‌تورنت بیشتر شود، سیستم کارآمدتر می‌شود و تعداد بیشتری تامین کننده‌ی منابع سخت‌افزاری به شبکه افزوده می‌شوند.

اصطلاحات شبکه‌ی بیت‌تورنت

  • فایل torrent: فایلی با حجم کم است که شامل اطلاعات اولیه برای مشارکت و دانلود بسته‌ای خاص است. این فایل از Tracker یا هر محل دیگر قابل دریافت است.
  • Peer: هر عضو قرارگرفته در شبکه‌ی تورنت یک Peer یا همتا نام دارد. ممکن است هر Peer بخشی از بسته‌ی مورد نظر شما را داشته باشد و شما همان بخش از بسته را می‌توانید از او دریافت کنید.
  • Leech: به افرادی که در شبکه‌ی تورنت حضور دارند ولی نسبت به اشتراک‌گذاری به دانلودشان کم است، Leech یا Leecher یا زالو گفته می‌شود.
  • Seed: به افرادی که یک کپی کامل از بسته‌ی مورد نظر شما را در اختیار دارند Seed یا دانه گفته می‌شود.
  • Seeding: در زمانی که شما فایلی را دانلود کرده‌اید و نرم‌افزار شما فعال است و به اینترنت متصل هستید، به عنوان یک Seeder که اطلاعات خود را در اختیار شبکه قرار می‌دهید شناخته می‌شوید.
  • Swarm: گروهی از اعضای شبکه که در حال دانلود یا آپلود بسته‌ای خاص هستند یک گروه یا Swarm را تشکیل می‌دهند.
  • Tracker: سیستم مرکزی که کار ایجاد هماهنگی میان Peerها را به انجام می‌رساند ردیاب یا Tracker نام دارد.
  • BitTorrent Client: نرم‌افزارهایی که کار دانلود و آپلود بسته‌ها را روی سیستم اعضا به انجام می‌رسانند.

قطعه بندی فایل‌ها در پروتکل بیت‌تورنت

در پروتکل بیت‌تورنت، هر فایل به قطعات کوچک‌تر( معمولا ۲۵۶ کیلوبایت ) تقسیم‌بندی می‌شود. هر چه حجم فایل بزرگتر باشد، تعداد قطعات نیز بیشتر خواهد بود. هر Peer می‌تواند تعدادی از این قطعات را داشته باشد یا به دنبال دانلود آن‌ها باشد.

اولویت دانلود قطعات کوچک معمولا بر اساس کمیاب بودن این قطعات به انجام می‌رسد. به عبارت دیگر اگر قطعه‌ای تنها روی یک Peer دیگر موجود باشد با اولویت بیشتری دانلود می‌شود.

روش استفاده از فایل‌های تورنت یا بیت‌تورنت

برای پیوستن به شبکه‌ی بیت‌تورنت، لازم است تا بسته‌ی مورد نظر خود را در یک Tracker بیابید و فایل torrent آن را که فایلی کم حجم و کوچک است دانلود کنید. سپس با استفاده از یک نرم‌افزار با قابلیت اتصال به شبکه‌ی تورنت، این فایل را باز کنید و عملیات دانلود و آپلود را به انجام برسانید.

امنیت در بیت‌تورنت

برای ایمن ماندن در شبکه‌ی بیت‌تورنت لازم است تا کاربران اطلاعات امنیتی لازم را دارا باشند. به دلیل اینکه هر فرد در این شبکه می‌تواند هر فایلی را به اشتراک بگذارند، وجود خطرات امنیتی و ویروس‌های رایانه‌ای در میان این فایل‌ها دور از ذهن نیست. استفاده از نرم‌افزارهای جانبی امنیتی برای اطمینان از بی‌خطر بودن فایل‌های دانلود شده از شبکه‌ی تورنت الزامی است.

نرم افزارهای شناخته شده‌ی بیت‌تورنت

برخی از مهم‌ترین نرم‌افزارهای بیت‌تورنت یا کلاینت‌های بیت‌تورنت عبارتند از:

  • BitTorrent: نرم‌افزار اختصاصی این پروتکل که توسط ابداع کننده، تولید شده است.
  • µTorrent: یوتورنت از جمله‌ی محبوب‌ترین نرم‌افزارهای دانلود تورنت است.
  • BitComet: یکی دیگر از نرم‌افزارهای محبوب تورنت.

نرم‌افزارهای متعدد دیگری روی ویندوز، لینوکس و مک نیز برای استفاده از شبکه‌ی تورنت موجود هستند که با جستجوی اینترنت می‌توانید آن‌ها را بیابید. حتی نرم‌افزارهایی برای استفاده روی گوشی‌های هوشمند موجود و قابل استفاده هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان تلفنی
۶۵ ۸۹ ۹۶ ۸۸ - ۰۲۱
۹۱ ۸۴ ۹۶ ۸۸ - ۰۲۱