RSS چیست ؟

برآورد می‌شود در حال حاضر بیش از یک میلیارد سایت اینترنتی وجود دارند. از طرف دیگر هر فرد بسته به علایق خود، ممکن است به مطالب ده‌ها سایت و وبلاگ علاقمند باشد که دنبال کردن روزانه‌ی تمامی آن‌ها برای بررسی به روزشدن یا نشدن، کاری بسیار دشوار و زمان بر و مستلزم صرف هزینه خواهد بود.

یکی از راه حل‌های موجود برای باخبر شدن از آخرین رویدادهای رخ داده در سایت، ایجاد پروتکل RSS است که نسبت به سایر راه حل‌های موجود بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است.

RSS

RSS کوتاه‌شده‌ی عبارت «Rich Site Summary» است و وظیفه دارد، آخرین رویدادهای اتفاق افتاده در یک سایت را با حجم کم و به صورت خلاصه در قالب پروتکلی خاص و با فرمت XML در اختیار مراجعه کنندگان قرار دهد.

مزیت استفاده از RSS برای بررسی آخرین اخبار سایت‌ها نسبت به بررسی محتوای سایت شامل موارد زیر می‌شود.

  1. حجم کم RSS
  2. استاندارد بودن پروتکل و قابلیت استفاده از نرم‌افزار خودکار برای بررسی آخرین اخبار از چند سایت
  3. قابلیت مشاهده‌ی عنوان اخبار و امکان مشاهده‌ی متن کامل به انتخاب کاربر

نحوه استفاده از فید یا RSS

برای باخبر شدن از آخرین به‌روزرسانی‌های یک سایت خبری یا وبلاگ یا هر منبع دیگر که می‌خواهید از رویدادهای آن آگاه شوید، مراجعه به سایت مورد نظر و یافتن پیوند RSS آن صفحه است. برخی از سایت‌ها ممکن است پیوند RSS خود را در معرض دید قرار ندهند و نشانی آن را در کدهای صفحه بگنجانند.

اگر پیوند RSS را معمولا با آیکونی شبیه به تصویر بالا قابل شناسایی است، نیافتید، به مرحله‌ی بعد بروید.

در گام بعدی می‌بایست از یک نرم‌افزار یا سرویس آنلاین برای خواندند فیدها استفاده کنید. این نرم‌افزارها اغلب توانایی دارند تا صفحات وب را برای پیوندهای RSS جستجو کنند. بنابراین اگر پیوند RSS یک سایت را نمی‌دانید، کافی است نشانی صفحه‌ی اصلی سایت را به نرم‌افزار بدهید تا کار جستجو را به صورت خودکار انجام دهد.

پس از شناسایی و درج پیوند RSS در نرم‌افزار، بسته به تنظیماتی که انجام بدهید، ممکن است آخرین رویدادهای سایت‌ها را در صفحه‌ی مانند Timeline شبکه‌های اجتماعی یا در ایمیل خود به صورت خبرنامه یا همزمان با انتشار به صورت Notification روی گوشی همراه خود دریافت نمایید.

نرم‌افزارهای فیدخوان یا خبرخوان یا RSS Reader

صدها سرویس و نرم‌افزار خبرخوان برای یکپارچه‌سازی بررسی RSS سایت‌های مختلف ایجاد شده‌اند، مشهورترین خبرخوان سرویس آنلاین Google Reader بود که توانایی داشت آخرین رویدادهای دنیای وب را از ده‌ها یا صدها سایت مختلف در یک صفحه به کاربران خود نشان دهد. این سرویس اگرچه بسیار محبوب بود، توسط گوگل بازنشسته شد.

برخی دیگر از سرویس‌های آنلاین که اکنون توسط کاربران مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از:

علاوه بر نرم‌افزارهای آنلاین فوق، ده‌ها سرویس رایگان و تجاری دیگر نیز خدمات مشابه را ارائه می‌کنند. همچنین نرم‌افزارهای متعددی که روی گوشی‌های همراه یا روی رایانه‌های رومیزی و لپ‌تاپ قابل استفاده هستند، را می‌توانید دانلود و مورد استفاده قرار دهید. برخی از مرورگرهای وب مانند فایرفاکس نیز به صورت پیش‌فرض یا با کمک افزونه‌هایی، امکان مشاهده‌ی فید یا RSS سایت‌های مختلف را برای شما فراهم می‌کنند.

علاوه بر این برخی سرویس‌های آنلاین امکاناتی برای ارسال آخرین اخبار دریافت شده از RSS به ایمیل شما را ارائه می‌نمایند.

پروتکل‌های مشابه

برخی دیگر از پروتکل‌ها که کاربردی شبیه RSS دارند و کم و بیش مانند RSS شناخته شده و مورد استفاده هستند عبارتند از:

پروتکل‌های متعدد یا میکروفرمت‌های دیگری نیز توسعه یافته‌اند که کمتر در نرم‌افزارها و سرویس‌های آنلاین پشتیبانی شده‌اند. هر یک از میکروفرمت‌های فوق نیز دارای نگارش‌های مختلفی هستند که در سایت‌های و نرم‌افزارها مورد پشتیبانی قرار می‌گیرند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *