اینترنت ملی چیست ؟
اینترنت ملی یا «شبکه ملی اطلاعات» یا اینترنت داخلی بستری است که در کنار شبکه اینترنت جهانی برای بهبود ارتباطات داخلی و افزایش کنترل و کاهش هزینههای ارتباطی درون کشور طراحی و در حال پیادهسازی است.
اینترنت چگونه کار میکند ؟
پیش از آشنایی بیشتر با اینترنت ملی لازم است تا با اصول کارکرد اینترنت آشنا شویم. شبکهی اینترنت مانند یک شبکهی بسیار بزرگ از میلیونها کامپیوتر است که مانند گرههای یک تور والیبال با یکدیگر در ارتباط هستند. هر گره یا هر ابزار متصل به اینترنت میتواند از چندین مسیر مختلف به گرههای دیگر متصل شود و با آنها به تبادل اطلاعات بپردازد.
در چنین شبکهای امکان شنود و مشکلات امنیتی همیشه وجود دارد. زیرا پیش از آنکه هر داده از مبدا به مقصد برسد، ممکن است توسط دهها گره دیگر، قابل رویت باشد.
سیستمهای مسیریابی از گرهای به گره دیگر، با الگوریتمهای مختلفی بهینهسازی میشوند تا کوتاهترین مسیر همیشه مورد استفاده قرار گیرد. ولی این احتمال وجود دارد که اطلاعات به دلایل مختلف از مسیرهای دورتر نیز جابجا شوند.
اینترنت ملی
با توجه به آنچه در مورد شبکه اینترنت گفته شد، ارتباطات برقرار شده درون یک کشور، ممکن است به دلایل مختلف از مسیرهایی که خارج از کشور نیز واقع شدهاند عبور کنند. عبور اطلاعات علاوه بر ایجاد هزینه و کاهش سرعت، ممکن است مشکلات امنیتی به همراه داشته باشد.
اینترنت ملی در حقیقت مانند یک پیوست به شبکهی اینترنت جهانی اضافه میشود. در شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت ملی، سیستمهای مسیریابی و سیستمهای تبدیل نام دامنه به IP فیلتر میشود و ارتباطاتی که در حوزهی مرزی کشور باشند، از مسیر جایگزین داخلی و بدون هرگونه گردش خارج از مرزهای کشور، حرکت میکنند.
ویژگی دیگر این شبکه، عدم امکان دسترسی به اطلاعات صرفا داخلی توسط اعضای خارجی اینترنت است. به عبارت دیگر اطلاعاتی که در شبکه ملی اطلاعات قرار بگیرند، نمیتوانند توسط کاربران خارجی اینترنت مشاهده شوند.
مزایای اینترنت ملی
استفاده از اینترنت ملی در برخی کشورها غیر از ایران نیز مرسوم است. کاربرد این شکل از ارتباطات اغلب برای موارد مهم و امنیتی و همچنین برای مقاصدی که تمام مخاطبان آن در داخل کشور قرار دارند قابل توجیه است.
برخی از مزایای وجود اینترنت ملی در کنار اینترنت جهانی عبارتند از:
- کاهش هزینههای اینترنت جهانی به ویژه در مصارفی مانند مشاهده فیلم و سریال و تلویزیونهای اینترنتی
- امکان اتصال ایمنتر واحدهای یک سازمان یا یک شرکت با سرعت بالا و هزینه کم در نقاط مختلف کشور
- امکان تخصیص پهنای باند بالا و نامحدود به کاربران با هزینههای اندک
- کنترل بیشتر امنیتی برای مواردی مثل تراکنشهای بانکی یا کاربردهای دولتی و سازمانی
- خطر کمتر حملات مخرب از سطح جهان روی سرویسهای دولتی و امنیتی
- پایداری ارتباطات مهم داخلی در شرایط اضطراری و قطع ارتباط با اینترنت جهانی
تفاوت قیمت اینترنت ملی و اینترنت جهانی
با توجه به اینکه ارتباطات در شبکه ملی اطلاعات از مسیر جهانی عبور نمیکند، هزینههای آن نیز کمتر است. در حال حاضر تعدادی از سایتهای میزبانی فیلم و سریال و پخش زنده تلویزیون با اپراتورهای اینترنت قراردادهایی منعقد کردهاند و استفاده از این گونه سایتها با اینترنت مجانی قابل انجام است. همچنین تعدادی از سایتهای پربازدید داخلی که روی این شبکه واقع شدهاند، با هزینهی نیمبها قابل استفاده هستند.
امید است که هزینههای استفاده از تمامی سایتهای واقع شده روی این شبکه، باز هم کاهش پیدا کند و موانع و مشکلات موجود نیز برطرف شود تا ارتباطات صرفا داخلی که نیازی به اینترنت جهانی ندارند، با سرعت نامحدود و کیفیت بالا و قیمت ارزانتر برای همه قابل استفاده باشد.
تجربیات جهانی
تجربهی کشورهای مختلف در پیادهسازی اینترنت ملی نتایج متفاوتی را نشان میدهد. برخی کشورها با هدف افزایش امنیت و کنترل محتوای داخلی، اینترنت ملی را راهاندازی کردهاند، در حالی که برخی دیگر برای بهبود دسترسی به خدمات اینترنتی در مناطق دور افتاده از این مدل استفاده کردهاند.
چین یکی از شناختهشدهترین نمونههای اینترنت ملی است. فایروال بزرگ چین به عنوان یک سیستم سانسور گسترده، دسترسی به بسیاری از وبسایتها و خدمات خارجی را محدود میکند. اگرچه این سیستم امنیت سایبری را افزایش داده است، اما انتقادات شدیدی را به دلیل محدود کردن آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات به همراه داشته است.
روسیه نیز با ایجاد شبکهای داخلی به نام Runet، به دنبال کاهش وابستگی به زیرساختهای اینترنتی جهانی است. این شبکه به روسیه اجازه میدهد تا در صورت قطع ارتباط با اینترنت جهانی، ارتباطات داخلی را حفظ کند.
علاوه بر این کشورها، برخی از کشورهای آفریقایی و آسیایی نیز تجربههای محدودی در زمینه ایجاد اینترنت ملی داشتهاند. نتایج این تجربهها نشان میدهد که ایجاد اینترنت ملی میتواند مزایایی مانند افزایش امنیت سایبری و دسترسی به خدمات اینترنتی در مناطق دور افتاده را به همراه داشته باشد. با این حال، این مدل همچنین میتواند به محدود شدن آزادی بیان، کاهش نوآوری و افزایش هزینهها منجر شود.
ارتباطات جهانی و اهمیت آن
سرعت نقل و انتقال اطلاعات در اینترنت به حدی بالا رفته است که در عرض چند دقیقه، مهمترین رویدادها و اطلاعات در سرتاسر جهان پخش میشوند. همچنین اتصال پایدار و مطمئن برای سازمانها و شرکتها ابزاری است که میتواند هزینههای فعالیت و سوددهی را تحت تاثیر قرار دهد.
با افزایش کیفیت و سرعت ارتباطات، امکان انجام کسب و کارهای جدید و امکان بهبود فرآیندهای موجود در کسب و کارهای سنتی و همچنین تغییر فرآیندهای سنتی دولتها به سیستمهای دولت الکترونیک، امکان توسعه و پیشرفت در بعد فنی فراهم خواهد شد.
سلام
با این تفاسیر اگر اینترنت ملی جایگزین بشود؛ آیا دسترسی کاربران ایران به سایتهای خارجی قطع میشود ؟ یا اینکه کاربران خارج از کشور از سایتهای داخل ایرانمیتوانند استفاده کنند؟
یا اینکه کلا دسترسی کاربران ایرانی به خارج از کشور قطع میشود؟
با سلام
از نظر منطقی امکان جایگزینی اینترنت بینالمللی با اینترنت ملی وجود ندارد. این دو میتوانند در کنار هم و در ترکیب با هم کار کنند.
به طور کلی فلسفه اینترنت ملی، افزایش کنترل روی شبکه بومی و کاهش هزینهها میتواند باشد.
البته در شرایط خاص و پس از راهاندازی کامل اینترنت ملی، پتانسیل قطع کوتاه مدت اینترنت بینالمللی افزایش پیدا میکند.
باسلام
چطور میشه به اینترنت ملی متصل شد
آیا اینترنت ملی درکشور ما راه اندازی شده است
چطور درکشور کره اینترنت ملی شان در کنار بین الملل فعالیت نکنند ولی ما با جوناهای نخبه خیر
با سلام
اینترنت ملی جدا از شبکهی جهانی فقط میتواند برای برخی کاربرهای خاص مثل کاربردهای سازمانی مورد استفاده قرار بگیرد.
ظاهرا امکان استفاده از زیرساختهای موجود در حال حاضر برای سازمانها و شرکتها فراهم است ولی همان طور که گفته شد، برای کاربرد خانگی نه کاربردی دارد و نه ظاهرا قابل ارائه است
در خصوص کره جنوبی یا شمالی اطلاعی نداریم که چه وضعیتی است ولی حداقل در کره جنوبی بعید است که اینترنت جداگانه از اینترنت جهانی داشته باشند
اینترنت ملی یعنی کنترل بیشتر شهروندان و نقض بیشتر حریم خصوصی
بهتره بگی به جای کنترل چند تا کشور + کشور خودت فقط کشور خودت میتونه کنترل کنه بهتره حریم خصوصی خواستی وارد اینترنت نشی یا اینکه از vpn استفاده کنی
یعنی باvpnمیشه رفت اینستا
طرح جدید هنوز به تصویب نرسیده است و مشخص نیست در زمان اجرا چه اتفاقاتی بیفتد
الان اینترنت رو قراره ملی کنن، به نظرتون برای همه قط میشه و دیگه نمیتونیم وارد اینترنت و سایتای بین الملل بشیم؟ یا اینکه میخوان هزینه هاشو زیادتر کنن و ربطی نداره؟
با سلام
میان علاقه و حرف و عمل هر کدام فاصلهها و هزینههای زیادی وجود دارد و حداقل در حال حاضر چیزی مشخص نیست
اگه فردی خانوادش خارج از کشور باشند نمیتواند باآنها ارتباط برقرار کند؟
با سلام
اگر اینترنت قطع شود، مشکل عدم ارتباط با خانواده جزء مشکلات پیش پا افتاده خواهد بود
سلام ما که در خارج از ایران زندگی می کنیم آیا می توانیم از اینترنت ملی استفاده کنیم ؟ و من هنوز متوجه نشدم آیا با ملی کردن نت شبکه های مجازی مثل واتس آپ که با خانواده هامون در تماسیم قطع میشه ؟؟
با سلام
اگر اینترنت بینالمللی در ایران قطع شود، امکان ارتباط از خارج به داخل وجود نخواهد داشت
تکلیف کسانی که به بازار های بین المللی متصل هستند چی میشه؟
با سلام
فعال شدن اینترنت ملی معادل قطع اینترنت بینالمللی نیست ولی شرایط را برای انجام این کار کمی آسانتر میکند
آیا با قراری اینترنت ملی برنامه هایی مثل اینستاگرام و تلگرام قطع خواهند شد؟
با سلام
برقراری اینترنت ملی( شبکه داخلی ) باعث قطع شدن چیزی نیست. قطع کردن اینترنت بینالملل باعث قطع شدن این سرویسها خواهد شد
اصا خوب ج نمیدین
با سلام
اگر منظور شما از اصا «اصلا»و از ج «جواب» باشد
اینجا یک سایت تخصصی است و پاسخهایی که در جواب به سوالات ارسال کردهایم پاسخهایی هستند که میدانستهایم و از طرف ما به عنوان یک شخص و نه دولت قابل اعلام بوده است
بستگی دارد که شما انتظار چه جوابی را داشتهاید که جوابها به نظر شما خوب نبودهاند
ممکن است انتظار پاسخگویی دولتی را از ما داشتهاید یا شاید فکر کردهاید پاسخها باید باعث «خنک شدن» دل شما باشند و این ویژگی را نداشتهاند
سلام:من یک آرایشگرم و برام سواله که اینترنت ملی برای کسب و کارما که بستگی به تبلیغمون در اینستا داره تاثیرگذاره یعنی احتمال داره کا ما پیج کاریمون رو از دست بدیم ؟
با سلام
اگر اینترنت بینالمللی قطع بشود مشکلات بسیار زیادی برای کسب و کارها ایجاد میشود. و اگر دسترسی به شبکههای اجتماعی مسدود بشود، معمولا بعد از مدتی کاربران روشهای دیگری را جایگزین آنها خواهند کرد.
واقعا این چه کاری اگه بحث کاهش هزینه هاس و...نیازی نیست چه فایده ای داره اینترنت داشته باشی ولی تلگرام و واتساپ و اینستاگرام و...رو نداشته باشی
اگر منظور از طرح اینترنت ملی قطع شدن و عدم دسترسی مردم به شبکه های جهانی باشه که اقتصاد از الان بدتر میشه ...من کار به کسب و کارهای اینستا ندارم ....روی صحبتم با مسیولان هست ...عده زیادی در داخل ایران بصورت حرفه ای فارکس کار هستن و یا تریدر ارز دیجیتال هستن عده ای هم ماینر دارن و بیتکوین استخراج میکنن....قطع کردن کاربران با اینترنت جهانی مانع ورود دلار به داخل خواهد شد ...ارزی که با وبمانی یا بیتکوین یا هر شبکه رمز ارزی دیگه وارد ایران داره میشه ....اما اگر منظورتون از طرح اینترنت ملی دسترسی سابق به دنیاست خب این اشکالی نداره
فقط مزایا گفتید؟ ضرراشم بگید خب که خییلی بیشتر مزایاس.
میشه ی نفر برای من بصورت ساده توضیح بده!