جوملا چیست؟

جوملا( Joomal ) یکی از سیستم‌های مدیریت محتوا است که حدود ۲ درصد از کلیه‌ی سایت‌های موجود در اینترنت با استفاده از این سیستم پشتیبانی می‌شوند. همچنین حدود ۳ درصد از کلیه‌ی سایت‌های بر پایه‌ی CMS با استفاده از جوملا طراحی شده‌اند.

طراحی سایت با جوملا

جوملا برای پیاده‌سازی سایت‌هایی با ابعاد کوچک تا بزرگ قابل استفاده است. پشتیبانی خوب جوملا از افزونه‌هایی با انواع مختلف و همچنین پشتیبانی خوب از سیستم‌های چند زبانه سبب می‌شود تا گزینه‌ای مناسب برای طراحی پورتال‌های سازمانی به حساب آید.

تاریخچه‌ی جوملا

جوملا در ابتدا از سیستم مدیریت محتوای مامبو( Mambo ) منشعب شد ولی در ادامه با تغییراتی گسترده مواجه شد که استفاده از آن را به عنوان یک سیستم مدیریت محتوای مستقل مطرح کرد.

مفاهیم جوملا

مفاهیم مطرح در جوملا برای طراحی سایت عبارتند از کامپوننت، ماژول و منو. در جوملا هر صفحه شامل یک کامپوننت یا بخش و موضوع اصلی است.

کامپوننت

برای مثال یک صفحه می‌تواند حاوی کامپوننت آخرین مطالب باشد. آخرین مطالب موضوع اصلی این صفحه است. در کنار این مطالب، می‌تواند از تعداد نامحدودی ماژول استفاده کرد که هر یک موضوعی جزئی‌تر در مقایسه با موضوع اصلی را دارا می‌باشد.

ماژول

برای مثال یک ماژول می‌تواند اطلاعات تماس شما باشد که در تمام صفحات کنار مطالب اصلی دیده می‌شود یا مثلا یک ماژول دیگر می‌تواند دسته‌بندی مطالب باشد که در کنار اخبار و مقالات به نمایش در می‌آید.

منو

جوملا حاوی بخشی به نام منوها است. هر سایت می‌تواند شامل چندین منو باشد. هر منو حاوی پیوندهایی است که دسترسی به بخش‌های مختلف سایت را امکان‌پذیر می‌کند. برای مثال یک منو می‌تواند فهرست صفحات اصلی سایت که در بالای صفحه قرار می‌گیرد باشد و یک منوی دیگر می‌تواند فهرستی از پیوندهای مورد نیاز برای مدیریت دسترسی کاربران به صفحات شخصی و صفحات کاربری را در خود جای دهد.

کنترل دسترسی

جوملا برای نمایش منوها، کامپوننت‌ها و ماژول‌ها سیستم دسترسی کاملی در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد. به این معنی که می‌توان مشخص کرد هر ماژول، کامپوننت و یا منو برای چه گروهی از کاربران قابل دیدن و استفاده باشد.

امکانات جانبی جوملا

جوملا امکانات گسترده‌ای در اختیار شما قرار می‌دهد که با کمک آن‌ها می‌توان سایت‌های متنوعی را طراحی و پیاده‌سازی کرد:

  • سایت‌های شرکتی
  • سایت‌های شخصی
  • سایت‌های فروشگاهی
  • سایت‌های دوزبانه و چند زبانه
  • پورتال‌های سازمانی
  • سایت‌های خبری
  • و بسیاری از انواع دیگر سایت‌ها

جوملا برای مدیریت سئو یا بهینه‌سازی موتورهای جستجو امکاناتی به صورت پیش‌فرض در خود جای داده است. برای تکمیل این امکانات لازم است که از افزونه‌های موجود برای این سیستم مدیریت محتوا استفاده شود.

وردپرس یا جوملا

جوملا و وردپرس هر دو سیستم‌های مدیریت محتوای (CMS) محبوبی هستند که برای ساخت و مدیریت وب‌سایت‌ها استفاده می‌شوند. انتخاب بین این دو بستگی به نیازها، مهارت‌ها و نوع پروژه شما دارد. در زیر شرایط و وضعیتی را بررسی می‌کنیم که در آن استفاده از جوملا ممکن است نسبت به وردپرس بهتر باشد:

۱- پروژه‌های پیچیده و بزرگ:

  • مدیریت محتوای چندگانه
    اگر وب‌سایت شما نیاز به مدیریت چندین نوع محتوای مختلف (مانند مقالات، محصولات، کاربران و ...) دارد، جوملا با ساختار پیچیده‌تری که ارائه می‌دهد، می‌تواند گزینه بهتری باشد.
  • وب‌سایت‌های چند زبانه
    جوملا به طور پیش‌فرض و بدون نیاز به افزونه از طراحی سایت چند زبانه پشتیبانی می‌کند و این ویژگی می‌تواند برای سایت‌هایی که مخاطبان بین‌المللی دارند مفید باشد.

۲- کنترل بیشتر بر روی دسترسی‌ها

جوملا به شما امکان می‌دهد تا سطوح دسترسی مختلفی برای کاربران تعریف کنید. اگر وب‌سایت شما نیاز به مدیریت دقیق‌تر بر روی نقش‌ها و مجوزهای کاربران دارد، جوملا گزینه مناسبی است. وردپرس در این بخش به طور پیش‌فرض بسیار ساده عمل می‌کند.

۳- پروژه‌های اجتماعی و انجمن‌ها

اگر می‌خواهید یک سایت شبکه اجتماعی یا انجمن گفتگوی آنلاین راه‌اندازی کنید، جوملا با افزونه‌هایی مانند Community Builder و EasySocial می‌تواند امکانات بیشتری نسبت به وردپرس در اختیار شما قرار دهد.

۴- قابلیت‌های توسعه و سفارشی‌سازی

اگر شما یا تیم توسعه‌دهنده شما تجربه برنامه‌نویسی بیشتری دارید و نیاز به سفارشی‌سازی عمیق‌تر دارید، جوملا به دلیل ساختار کد منظم‌تر و قابلیت‌های توسعه بیشتر می‌تواند گزینه‌ی بهتری باشد. در عوض وردپرس برای افراد بدون دانش برنامه‌نویسی مناسب‌تر است.

۵- مدیریت محتوای پیچیده

اگر نیاز دارید تا ساختار محتوای پیچیده‌ای ایجاد کنید (مانند دسته‌بندی‌های تو در تو، نوع محتوای سفارشی و ...) جوملا با قابلیت‌های بیشتری در این زمینه ارائه می‌شود.

۶- پشتیبانی از فروشگاه‌های آنلاین بزرگ

اگر شما یک فروشگاه اینترنتی بزرگ با محصولات زیاد و نیاز به مدیریت پیشرفته انبار دارید، جوملا با افزونه‌هایی مانند VirtueMart می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

در نهایت، انتخاب بین جوملا و وردپرس باید بر اساس نیازهای خاص پروژه، تجربه تیم توسعه‌دهنده و نوع وب‌سایت مورد نظر انجام شود. برای پروژه‌های ساده و وبلاگ‌ها، وردپرس معمولا گزینه بهتری است، در حالی که برای پروژه‌های پیچیده‌تر و نیازهای خاص، جوملا می‌تواند مزایای بیشتری ارائه دهد.

سرعت جوملا

جوملا در مقایسه با سیستم‌های مدیریت محتوای مشابه جزء گزینه‌های با سرعت متوسط به حساب می‌آید. به دلیل امکانات زیادی که در بخش مدیریت و دسترسی جوملا وجود دارد، این کاهش سرعت طبیعی است. با این حال جوملا دارای تنظیمات و قابلیت‌های پیشرفته‌ای مثل Cache است که با تنظیمات صحیح می‌تواند سرعت عملکرد سایت شما را به مقدار قابل توجهی افزایش دهد.

از جوملا استفاده کنیم یا خیر ؟

انتخاب جوملا به عنوان زیرساخت طراحی سایت سازمانی، شرکتی یا شخصی وابسته به نیازها، بودجه، دانش فنی و اهداف پروژه، ممکن است است خوب یا بد باشد. تصمیم‌گیری در این مورد باید با مشاوره‌ی متخصصان طراحی سایت انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *