ماکرو نویسی چیست و چه تفاوتی با برنامه‌نویسی دارد ؟

در دنیای دیجیتال، ما همیشه به دنبال راه‌هایی برای انجام سریع‌تر کارهای تکراری هستیم. در این میان، دو اصطلاح ماکرو نویسی و برنامه‌نویسی به زیاد به گوش ما می‌رسد. هر کدام از این دو عبارت کاربرد و جایگاه خاص خود را در این زمینه دارند.

در این مقاله، به بررسی تعریف، کاربرد، تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو می‌پردازیم تا درک بهتری از هر کدام به دست آوریم.

ماکرو نویسی چیست؟

ماکرو نویسی به ضبط و ذخیره‌سازی دنباله‌ای از دستورات در یک برنامه کاربردی خاص گفته می‌شود. این دستورات می‌توانند شامل کلیک‌های ماوس، فشار دکمه‌ها، ورود اطلاعات و انجام سایر اقدامات باشند.

هدف اصلی ماکرو نویسی، خودکارسازی وظایف تکراری و صرفه‌جویی در زمان است. به عنوان مثال، در نرم‌افزار اکسل می‌توان از ماکرو برای ایجاد فرمت‌های پیچیده، تحلیل داده‌ها یا تولید گزارش‌ها به طور خودکار استفاده کرد.

برای مثال یک ماکرو در نرم‌افزار فتوشاپ می‌تواند مجموعه‌ای ویرایش‌های تکراری را با یک کلیک روی یک تصویر انجام دهد. کاربر در مرحله‌ی اول، یک‌بار این ویرایش‌ها را انجام می‌دهد و آن را ضبط می‌کند. پس از پایان، همین تغییرات با یک کلیک روی هر تصویر دیگر هم می‌تواند انجام شود.

ماکرونویسی - برنامه‌نویسی

مزایای ماکرو نویسی

  • افزایش سرعت و کارایی
    با خودکارسازی وظایف تکراری، در زمان صرفه‌جویی می‌شود و می‌توان به کارهای مهم‌تر پرداخت.
  • کاهش خطا
    ماکروها با دقت و ثبات بالا وظایف را انجام می‌دهند و احتمال خطای انسانی را کاهش می‌دهند.
  • ساده و قابل‌فهم
    برای استفاده از ماکروها نیازی به دانش برنامه‌نویسی عمیق نیست و افراد با کمی آموزش می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند.

معایب ماکرو نویسی

  • محدودیت در پیچیدگی
    ماکروها برای وظایف ساده و تکراری مناسب هستند و در انجام وظایف پیچیده و چندمرحله‌ای کارایی لازم را ندارند.
  • وابستگی به برنامه خاص
    ماکروها فقط در برنامه‌ای که برای آن نوشته شده‌اند قابل اجرا هستند و نمی‌توان از آن‌ها در سایر برنامه‌ها استفاده کرد.
  • قابلیت اشکال‌زدایی محدود
    در صورت بروز مشکل در ماکرو، یافتن و رفع عیب آن معمولا سخت است.

انوع مختلف ماکرونویسی

همان طور که گفته شد، ایجاد یک ماکرو می‌تواند به صورت خودکار و بر اساس فعالیت‌هایی باشد که شما انجام می‌دهید. مثلا ممکن است حرکت‌های ماوس و کلیدهای صفحه کلید که در مرورگر وب وارد می‌کنید با کمک یک افزونه به یک ماکروی خودکار تبدیل شود.

پس از ایجاد این ماکرو که شبیه به کدهای برنامه‌نویسی است، امکان ویرایش بخش‌های دلخواه آن وجود دارد و کاربر می‌تواند آن را طوری تغییر دهد که در شرایط مختلف کارایی لازم را داشته باشد.

همچنین ممکن است کاربران حرفه‌ای‌تر از ابتدا با وارد شدن به محیط ویرایشگر ماکرو، کدهای ماکرو را شخصا تایپ کنند و آن را ذخیره نمایند.

برنامه‌نویسی چیست؟

برنامه‌نویسی فرآیند نوشتن کد برای ایجاد برنامه‌ها و حل مسائل با استفاده از زبان‌های برنامه‌نویسی مانند پایتون، جاوا یا سی++ است. برنامه‌ها مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها هستند که به رایانه می‌گویند چگونه یک کار خاص را انجام دهد.

برنامه‌نویسی در مقابل ماکرونویسی، قدرت و محدوده‌ی بسیار بزرگ‌تری دارد و به یک برنامه‌ی خاص محدود نیست. یک برنامه‌نویس مثلا ممکن است یک فایل اکسل را باز کند، اطلاعاتی را از آن استخراج کند، سپس این اطلاعات را در برنامه‌ی فتوشاپ وارد کند و یک تصویر با کمک آن ایجاد نماید و در نهایت تصویر ایجاد شده را به یک آدرس ایمیل کند.

ماکروها با توجه به اینکه در یک برنامه‌ی خاص قابل اجرا هستند، نمی‌توانند از همان محدوده خارج بشوند و فعالیت‌های مشخص و کمی را می‌توانند انجام بدهند.

ماکرو نویسی در مقابل برنامه‌نویسی

به طور خلاصه، در جدول زیر می‌توانید ماکرونویسی را در مقابل برنامه‌نویسی مقایسه کنید.

ویژگی ماکرو نویسی برنامه‌نویسی
پیچیدگی ساده پیچیده
کاربرد خودکارسازی وظایف تکراری در یک برنامه حل مسائل پیچیده‌تر
زبان زبان خاص برنامه زبان‌های برنامه‌نویسی
یادگیری آسان سخت
انعطاف‌پذیری کم زیاد
قابلیت استفاده یک برنامه‌ی خاص برنامه‌های متعدد

نکاتی برای انتخاب بین ماکرو نویسی و برنامه‌نویسی

  • وظایف مورد نظر خود را به دقت بررسی کنید
    اگر وظایف شما ساده و تکراری هستند، ماکرونویسی می‌تواند کافی باشد. اما اگر وظایف شما پیچیده و چندمرحله‌ای هستند، برنامه‌نویسی انتخاب بهتری خواهد بود.
  • مهارت‌ها و دانش خود را ارزیابی کنید
    اگر دانش برنامه‌نویسی ندارید، ماکرونویسی می‌تواند نقطه شروع مناسبی باشد. اما اگر با منطق و حل مسئله آشنا هستید، یادگیری برنامه‌نویسی می‌تواند برای شما مفید باشد.
  • به اهداف بلندمدت خود فکر کنید
    اگر در آینده به دنبال ایجاد برنامه‌های کاربردی یا کار در حوزه برنامه‌نویسی هستید، یادگیری برنامه‌نویسی سرمایه‌گذاری ارزشمندی خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *