هاست رایگان بخریم یا نخریم؟ مزایا و معایب هاست رایگان
میزبانی وب چه در داخل کشور( هاست ایران ) و چه در خارج کشور( هاست خارج ) نیازمند صرف هزینه است. هزینههای مربوط به سختافزار و انرژی و فضا و پهنای باند و پشتیبانی از جمله هزینههایی هستند که جهت راه اندازی شرکت هاستینگ میبایست پرداخت شوند.
به عبارت دیگر هیچ هاستی که واقعا رایگان باشد امکان وجود ندارد و شرکت هاستینگ میبایست هزینههای مربوط را پرداخت کند. با این وجود برخی شرکتها به دلایلی از جمله دلایل زیر ممکن است خودشان هزینههای میزبانی را پرداخت کنند و هاست رایگان در اختیار شما قرار دهند:
علتهای راه اندازی هاستینگ رایگان
- جذب مشتری در شروع کار و دریافت پول برای ارائه خدمات بیشتر
- نمایش تبلیغات خودکار روی سایتهای رایگان مشتریان و کسب درآمد
- ارائه پلنهای رایگان جهت جذب مخاطب به وبسایت و تلاش برای موفقیت در سئو
- نداشتن پلن تجاری دقیق و اهداف مالی مشخص
علتهای فوق اغلب یا با موفقیت همراه نخواهند بود یا از پیش شکست خورده هستند. به همین دلیل هاستهایی با پلنهای رایگان معمولا مدت کمی فعالیت میکنند و با نرسیدن به موفقیت، ورشکست یا تغییر سیاست میدهند.
آیا هاست رایگان قابل اعتماد است ؟
خیر! به دلیل اینکه این گونه هاستها هزینهای از شما دریافت نمیکنند، مسئولیتی هم در برابر شما قبول نخواهند کرد. هر زمان که پرداخت هزینههای هاست رایگان برایشان ناممکن شود ممکن است هاست شما را از دسترس خارج کنند.
معایب هاست رایگان
این گونه هاستها در حقیقت هاستهای اشتراکی هستند. و این شرکتها برای اینکه بتوانند به تعداد بیشتری از افراد هاست رایگان ارائه بدهند، از سطح خدمات و امکانات هاست تا حد امکان، کسر خواهند کرد.
برای مثال ممکن است محدودیت حجم آپلود فایل، محدودیت تعداد بازدیدکننده، عدم تهیهی پشتیبان، نداشتن خدمات پشتیبانی، محدودیت پهنای باند، محدودیت پایگاه داده، محدودیت ایمیل و بسیار محدودیتهای دیگر را برای شما ایجاد کنند تا فشار هر سایت روی هاست اشتراکی کمتر شود و هزینههای آنها نیز کاهش پیدا کند.
کاهش سطح خدمات هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم میتواند روی سایت شما اثر منفی برجای بگذارد. مهمترین و فوریترین اثر این محدودیتها، کاهش رتبه سئو سایت خواهد بود. سایتی که سرعت و عملکرد پایینی دارد، از نظر گوگل سایت با کیفیتی نخواهد بود و موفقیت آن در سئو هم بسیار مشکلتر است.
به عبارت دیگر شما ظاهرا هزینهای برای میزبانی پرداخت نمیکنید ولی در دنیا هیچ خدمتی که واقعا رایگان باشد وجود ندارد و اگر خدمت رایگانی را دریافت میکنید، به شکلی غیرقابل لمس، در حال پرداخت هزینه برای آن هستید.
به طور کلی این ضربالمثل قدیمی که «هر چقدر پول بدهی همان قدر آش میخوری» را نباید فراموش کرد.
هاست رایگان برای چه کاربردهایی مناسب است ؟
اگر برای مدت کوتاهی به یک هاست جهت تست یا جهت ارائه یک پروژه دانشجویی نیاز دارید، ممکن است هاست رایگان گزینهای قابل قبول برای شما باشد. حتی در این موارد هم میتوانید از هاستهای ارزان قیمت که سطح خدمات و اعتماد بیشتری دارند، استفاده کنید.
به طور کلی اگر سایت شما ارزش پرداخت چند ده هزار تومان پول در سال را ندارد و انتظار این مقدار بازدهی را از آن ندارید، شاید بهتر باشد که از راه اندازی این سایت صرف نظر کنید. چون حداقل برای راه اندازی و نگهداری این سایت میبایست از زمان خود هزینه کنید که ممکن است ارزش ریالی آن به چشم نیاید ولی قطعا از چند ده هزار تومان در سال بسیار پرارزشتر است.
خطرات امنیتی در هاست رایگان
موضوع مهم دیگری که در هنگام تهیهی هاستهای رایگان نباید فراموش کرد این است که امنیت به طور کلی در این گونه هاستها میتواند سطح پایینتری داشته باشد. اگر اطلاعات حساسی را در سایت خود آپلود میکنید، انتظار نداشته باشید که این اطلاعات ایمن و خصوصی باقی بمانند، امنیت هم یکی از عواملی است که برای آن باید هزینه شود و هنگامی که شما بابت آن هزینهای پرداخت نمیکنید، انتظار دستیابی به آن هم منطقی نیست.
به ویژه هنگامی که قصد طراحی فروشگاه اینترنتی را دارید و اطلاعات مالی و تجاری شما در این سایت میبایست ذخیره شوند، استفاده از هاست رایگان به هیچ وجه توصیه نمیشود.