فریم ورک ( Framework ) چیست ؟
یکی از کلمات که نوآموزان برنامهنویسی با آن روبرو میشوند، فریمورک است. این کلمه در برنامهنویسی و نرمافزار کاربردها و مفاهیم مختلفی دارد که در ادامه این مفاهیم را به سادهترین شکل ممکن که برای نوآموزان برنامهنویسی هم قابل درک باشد، مرور میکنیم.
مفهوم فریم ورک چیست ؟
فریم ورک در اصطلاح به چارچوب نرمافزاری گفته میشود. یک فریمورک مجموعهای از کتابخانههای برنامهنویسی و احتمالا مجموعهای از قوانین برای برنامهنویسی است.
یک چارچوب یا فریمورک به برنامهنویسان کمک میکند کدهای کمتری بنویسند و در زمان کوتاهتری به نتیجهی بهتری دست پیدا کنند. در چارچوب داتنت و فریمورک مشابه آن، ماشین مجازی جاوا، این امکان وجود دارد که برنامهی نوشته شده، روی سیستمعاملهای مختلف به صورت یکسان رفتار کند.
دات نت فریم ورک چیست ؟
چارچوب «دات نت فریم ورک» محصولی از شرکت مایکروسافت است که حاوی هزاران کتابخانهی کوچک به همراه قواعد و ابزارهایی برای توسعهی برنامههای مختلف در آن است.
فریمورک دات نت با هدف ایجاد یک محیط برنامهنویسی قابل حمل ایجاد شد. علاوه بر ویندوز، در طول زمان پشتیبانی از مک و توزیعهای لینوکس زیر به آن اضافه شده است:
- Alpine
- Debian
- Fedora
- openSUSE
- SLES
- Ubuntu
زبانهای برنامهنویسی در دات نت
فریمورک دات نت از دهها زبان برنامهنویسی پشتیبانی میکند ولی به طور سنتی و عملی سه زبان زیر زبانهای اصلی محیط داتنت به شمار میآیند:
- C# ( با تلفظ سی شارپ )
- C++ ( با تلفظ سی پلاس پلاس )
- VB.NET( با تلفظ وی بی دات نت )
فریم ورکهای برنامهنویسی
فریم ورکها علاوه بر نمونههای بالا که واسطهای میان سیستم عامل و برنامهنویس هستند، در انواع دیگری نیز قابل مشاهده هستند.
برنامهنویسان فارغ از زبان برنامهنویسی که با آن کدنویسی میکنند با فریمورکهای برنامهنویسی نیز سر و کار دارند. این فریمورکها مجموعهای از کدهای آماده، کتابخانههای برنامهنویسی و قوانین توسعهی نرمافزار هستند.
برای طراحی سایت با php فریمورکهای گوناگونی وجود دارند. فریم ورکهایی مانند Symfony، CakePHP، Zend و Laravel از این دست هستند. این فریمورکها به برنامهنویسان کمک میکنند بخش زیادی از کدهای تکراری که در بیشتر برنامهها مورد نیاز هستند را بازنویسی نکنند. همچنین با تعریف قوانین، سرعت توسعه را افزایش میدهند، امنیت را بالاتر میبرند و کمک میکنند تا توسعهپذیری کد بیشتر شود.
ساختار MVC در فریمورکها
عبارت MVC یا Model View Controller واژهای است که در هنگام کار کردن با فریم ورکها استفاده میشود. این عبارت شکلی خاص از ترکیب کدهای برنامهنویسی است. در این شکل از برنامهنویسی کدهای برنامه به سه بخش تقسیم میشوند. با تقسیم و طبقه بندی کدها، برنامه به صورت سه لایه مجزا از هم در میآید. برنامهنویسی لایهای مزایای زیادی دارد که در محدودهی این نوشته نمیگنجد.
در برنامه نویسی MVC بخش View وظیفهی نمایش اطلاعات به کاربر را بر عهده دارد. بخش Controller دریافت اطلاعات از کاربر و پردازش آن را به انجام میرساند. و بخش Model کار ذخیره و بازیابی اطلاعات را عملی میکند.
اغلب فریمورکهای برنامهنویسی شامل ابزاری به نام ORM برای بهبود روش ارتباط با پایگاه داده هستند.
آیا استفاده از فریم ورک در برنامهنویسی خوب است ؟
اگر بخواهیم پاسخی کلی به این سوال بدهیم، پاسخ مثبت خواهد بود. زیرا در اغلب موارد مزایای فریم ورک بر معایب آن ارجحیت دارد. کاهش زمان توسعه و افزایش قابلیت توسعهپذیری مزایای بزرگی در هنگام برنامه نویسی و طراحی سایت به شمار میروند. همچنین در مورد فریم ورکهای تحت سیستمعامل مانند دات نت و جاوا، نوشتن یک باره و اجرا روی چندین سیستمعامل از نظر اقتصادی بسیار پراهمیت هستند.
به طوری کلی برای کاربردهای عمومی، برنامهنویسی و طراحی سایت با فریمورک گزینهای خوب و هوشمندانه است.
سلام وقت بخیر
ممنونم از مقاله خوبتون.
سلام.
سپاس از توضیحات مفیدتون.
خیلی مقاله خوبی بود. کلی و ساده.
برنامه دات نت فریم ورک را از کجا باید دانلود کنیم
با سلام
بسته به نسخهی دات نت فریم ورک که در نرمافزار مورد نظر شما استفاده شده باشد و همچنین نگارش ویندوزی که از آن استفاده میکنید، میبایست با جستجوی گوگل یا سایت مایکروسافت همان نسخه را پیدا کنید