جوملا
جوملا از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا به شمار میرود. جوملا نرمافزاری متنباز و رایگان است که حاوی هزاران افزونه رایگان و تجاری برای افزایش قابلیتهای پیشفرض سیستم است.
افزونههای جوملا در پنج نوع متفاوت از جمله پلاگین، ماژول، کامپوننت، زبان و قالب طبقه بندی میشوند. هر یک از این انواع افزونهها قابلیتهای گوناگونی را به سیستم اضافه میکنند.
جوملا بر پایهی سیستم برنامهنویسی MVC توسعه پیدا کرده که این موضوع سبب میشود امکان استفاده از آن به عنوان یک فریمورک برنامهنویسی نیز مقدور باشد.
جوملا با زبان php توسعه یافته است و به صورت منظم بهروزرسانی میشود تا اشکالهای امنیتی و عملکرد آن بهبود و توسعه پیدا کند.
جوملا از فوریه ۲۰۱۴ تا کنون بیش از ۵۰ میلیون بار دانلود شده و آمار نشان میدهد که پس از وردپرس دومین CMS پرکاربرد در دنیای وب است.
Joomla در ابتدا بر پایهی سیستم مدیریت محتوای Mambo توسعه پیدا کرد ولی در گذشت زمان تغییراتی بنیادین را روی نگارش اولیه اعمال کرد.
ساختار جوملا
جوملا در هنگام ایجاد خروجی محتوا را به صورت ماژولها یا جعبههایی مجزا در نظر میگیرد. به این معنی که خروجی قابل مشاهده در صفحه متشکل از یک بخش کلی و اصلی به نام کامپوننت است و سایر بخشهای موجود در صفحه که میتوانند خدمات متفاوت یا مرتبط با کامپوننت اصلی را ارائه کنند، هر یک در قالب یک ماژول به صفحه اضافه میشود. این ویژگی جوملا در کنار تنظیمات گسترده برای هر ماژول سبب میشود جوملا گزینهای مناسب برای ایجاد یک پورتال سازمانی به حساب آید.
جوملا امکانات خوبی در زمینهی مدیریت دسترسی کاربران به بخشهای مختلف مدیریت و سایت در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد. مدیریت دسترسی از زیرساختهای موجود در این سیستم مدیریت محتوا به شمار میرود.
ایجاد سایتهایی چندزبانه به خوبی در جوملا مدیریت میشود. تولید محتوا، منوها و ماژولها و کامپوننتها بر اساس زبان به سادگی در محیط مدیریت جوملا قابل انجام هستند.
این ویژگیها، استفاده از جوملا برای سایتهایی با ابعاد متوسط رو به بزرگ را شدنی و در دسترس مینمایند.
تواناییهای جوملا
- ایجاد صفحات و مطالب به تعداد نامحدود
- ایجاد سایتهای دو زبانه و چند زبانه
سئو جوملا
جوملا به صورت پیشفرض امکانات خوبی برای بهینهسازی سایت در موتورهای جستجو( سئو ) در اختیار صاحبان سایتها قرار میدهد. برخی افزونههای تولید محتوا مانند K2 و برخی افزونههای تخصصی سئو در جوملا برای بهبود و توسعهی این امکانات در دسترس هستند که میتوانند ابزاری برای بهبود رتبهی سئو جوملا به حساب آیند.
جوملا برای چه سایتهایی مناسب است؟
استفاده از جوملا با توجه به ویژگیهای آن در سایتها، وبلاگها، پورتالها از ابعاد کوچک تا بزرگ قابل استفاده است. در برخی نیازمندیها به ویژه برای سایتهای سازمانی که نیازمند دسترسیهای خاص یا سایتهایی چندزبانه و دارای قابلیتهای پورتالی باشند، با استفاده از جوملا به خوبی قابل اجرا هستند.
ایجاد سایتهای ساده شرکتی، شخصی یا سازمانی هرچند با جوملا امکانپذیر است ولی ممکن است گزینههای بهتر و آسانتری نیز در این موارد پیش روی توسعهدهندگان وجود داشته باشند.
انتخاب بهترین گزینه بر اساس تجربه و چشمانداز توسعهی آیندهی سایت میبایست با دقت زیاد به انجام برسد. زیرا انتخاب نادرست میتواند اثرات ناخواسته روی زمان، هزینه( از جمله در ابتدا و هزینهی نگهداری ) و توسعهپذیری سیستم بگذارد.